Thursday, November 06, 2008

Φράγμα Μαραθώνα

Οι περισσότεροι έχουμε επισκεφτεί το φράγμα του Μαραθώνα. Ένα έργο που δένει τόσο πολύ με το τοπίο και χαίρεται κανείς να το βλέπει πίνοντας έναν καφέ στο όμορφο αναψυκτήριο. Πόσοι από εμάς όμως έχουν κατεβεί στην πίσω πλευρά του φράγματος; Πριν από τρία χρόνια περίπου (πριν από τους Ολυμπιακούς) είχαμε πάει μια βόλτα με τις μηχανές στο Μαραθώνα (Αλέξης, Μάρκελος, Χάρης, Αντώνης) και μετά τον καφέ κατεβήκαμε, από την πλευρά του αναψυκτηρίου, πίσω από το φράγμα. Η περίφραξη τότε ήταν ανύπαρκτη και το κατέβασμα ήταν σχετικά εύκολο αν εξαιρέσεις το λίγο απότομο μονοπάτι. Στις 21/08/2005 μαζί με τον Μπάμπη πήγαμε πάλι για έναν καφέ και δεν παραλείψαμε να κατέβουμε στο ίδιο μέρος.

Τα πράγματα είχαν αλλάξει λίγο. Λόγω Ολυμπιακών προφανώς, φτιάχτηκε καινούρια περίφραξη και έχουν βάλει και κάποιες πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο. Το γιατί δεν το ξέρουμε και ειλικρινά είναι κρίμα που απαγορεύεται η είσοδος σε ένα τόσο όμορφο τοπίο. Να φανταστεί κανείς πως από την απέναντι πλευρά υπάρχει κανονικό πλακόστρωτο μονοπάτι, αλλά υπάρχει και φύλακας που προφανώς θα ελέγχει και την είσοδο. Ωστόσο η περίφραξη είναι τόσο άθλια φτιαγμένη, που από μόνη της σε προκαλεί να την αψηφήσεις. Αφήνει μεγάλα ανοίγματα (από την πλευρά του αναψυκτηρίου) που χωράς να περάσεις άνετα από κάτω.

Κατεβήκαμε λοιπόν, από το κάπως δύσκολο μονοπάτι πηγαίνοντας πάντα προς τα δεξιά ώστε να πέσουμε πάνω στις "σκάλες" που σχηματίζει το φράγμα. Το τοπίο είναι πανέμορφο, πνιγμένο μέσα στα δέντρα (πεύκα, κυπαρίσσια κα). Φτάνοντας στις σκάλες τις κατεβήκαμε με προσοχή - κάθε "σκαλοπάτι" χαμηλά στο φράγμα έχει ύψος περίπου 70 εκατοστά! Εκεί κάπου αντικρίζεις και ένα υπέροχο μνημείο που στήθηκε ειδικά για την κατασκευή του φράγματος. Πρόκειται για ένα ομοίωμα του ναού που φτιάχτηκε από τους Αθηναίους στους Δελφούς μετά τη νίκη τους στη μάχη του Μαραθώνα.

Στην είσοδο του ναού είναι χαραγμένα τα σημαντικότερα ονόματα αυτών που συνετέλεσαν στην κατασκευή του έργου και κάποια ιστορικά στοιχεία για το φράγμα και την κατασκευή του.

Το κύριο μέρος του ναού είναι κλειστό με σιδερένια πόρτα και λουκέτο.

Ο χώρος είναι αρκετά περιποιημένος και το μέρος πολύ ξεχωριστό. Το μάρμαρο (Πεντελικό) με το οποίο είναι ντυμένο το φράγμα και έχει φτιαχτεί ο ναός, έχει πάρει το χρώμα της πολυκαιρίας και προσδίδει γοητεία στο τοπίο. Η πυκνή βλάστηση και ο ναός συνθέτουν μια αλλιώτικη εικόνα. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πως ήταν ο χώρος αυτός κατά την κατασκευή του φράγματος και το πως είναι τώρα.

Το πριν..

και το μετά..

Στα σκαλοπάτια του φράγματος έχει γυριστεί και η τελευταία σκηνή από την ταινία Υπολοχαγός Νατάσσα με τη Βουγιουκλάκη και τον Παπαμηχαήλ.

Την επόμενη φορά που θα περάσετε από το Μαραθώνα κάντε μια προσπάθεια να κατέβετε. Όχι μόνο καφέδες!!! :)

Πώς θα φτάσουμε στον Μαραθώνα;

Νομίζω πως εδώ δεν χρειάζονται οδηγίες. Πιάστε την Κηφισίας προς Κηφισιά και τα υπόλοιπα θα τα βρείτε. Απολαύστε τη διαδρομή μετά την περιοχή Ανοιξη.

Ακόμη και με βροχή η εκδρομή είναι φανταστική!

1 comment:

Anonymous said...

Σ' ευχαριστώ για την εξαιρετική πληροφόρηση. Πάντα αναρωτιόμουν (πίνοντας τον καφέ μου, χεχε!) τι στο καλό είναι αυτό που έμοιαζε με ναός εκεί κάτω. Tanx!