Thursday, November 06, 2008

Σουσάκι

Θέλω να μεταφέρω σε αυτό το blog κάποιες εκδρομές - επισκέψεις που κατά καιρούς έχω κάνει, και στο εξής να γράφω για τις πιο πρόσφατες εξορμήσεις μου. Δε φιλοδοξώ να γράφω για μακρινά ταξίδια και εξωτικούς προορισμούς αλλά για μέρη που είναι δίπλα μας και δεν τα γνωρίζουμε. Ξεκινάω σε αυτή την ανάρτηση με το 'Σουσάκι'.

Σουσάκι

Πρώτη φορά άκουσα για το Σουσάκι το 1996, στο μάθημα Γεωλογίας του τμήματος Φυσικής (ΑΠΘ). Μάθαμε τότε πως το Σουσάκι αποτελεί μέρος του Ελληνικού νησιωτικού τόξου μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο, την Σαντορίνη και τη Νίσυρο! Στις 11.09.2005 μαζί με τον Βαλάση και τον Μπάμπη επισκεφτήκαμε το ξεχωριστό αυτό μέρος.

Στην περιοχή Σουσάκι Κορινθίας λοιπόν, υπάρχει ένα από τα πιο άγνωστα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας. Μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα βρίσκεται ηφαίστειο ηλικίας 2,7 εκατομμυρίων χρόνων. Η δραστηριότητά του άρχισε από τον Παλαιοζωικό Αιώνα, δραστηριοποιήθηκε εντονότερα κατά τη διάρκεια του Καινοζωικού, έδρασε τελευταία κατά το Πλειόκαινο. Σήμερα η δραστηριότητά του εκδηλώνεται με τη μορφή ατμίδων στο μέρος Θειόχωμα. Τα αέρια εξέρχονται από ρωγμές, στις οποίες έχουν αποτεθεί θειικά ορυκτά. Σήμερα, αν και θεωρείται ότι το ηφαίστειο είναι σβησμένο, το 1997 σεισμική δραστηριότητα προκάλεσε άνοδο του μάγματος.

Αποτελεί το βορειότερο άκρο του ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου στο οποίο ανήκουν τα ηφαίστεια στα Μέθανα, στον Πόρο, στη Μήλο, στη Σαντορίνη και στη Νίσυρο.

Το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι το ηφαίστειο δεν έχει κρατήρα ή καλντέρα, αλλά δεκάδες τρύπες (στόμια) από τις οποίες εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα και θείο. Η παρουσία του ηφαιστείου γίνεται αισθητή από την έντονη δυσοσμία του θειαφίου και από το σεληνιακό τοπίο που παρουσιάζει η περιοχή.

Γύρω από τα στόμια παρατηρήσαμε αρκετά νεκρά έντομα και πουλιά, τα οποία αναζητώντας καταφύγιο εκεί, πεθαίνουν (όχι τραγουδώντας..!) από τα θανατηφόρα αέρια.

Επίσης δεκάδες είναι και οι στοές που έχουν ανοιχθεί κατά το παρελθόν για την εξόρυξη θείου. Η προσέγγισή τους είναι αρκετά δύσκολη λόγω της έντονης μυρωδιάς και της υψηλής θερμοκρασίας.

Ένα τοπίο διαφορετικό, πολύ κοντά στην Αθήνα που πραγματικά εντυπωσιάζει!

Πώς θα φτάσουμε στο ηφαίστειο;

Ακολουθούμε την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου και αφού περάσουμε την έξοδο για Κινέτα βγαίνουμε στην έξοδο για Αγίους Θεοδώρους. Συναντάμε διόδια στα οποία δεν πληρώνουμε και στη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά προς τα διυλιστήρια της Motor Oil. Στα δεξιά μας περνάμε βενζινάδικο και λίγο μετά βλέπουμε στα αριστερά μας τις πρώτες δεξαμενές. Εκεί ακριβώς (πριν όμως την κεντρική πύλη της Motor Oil) στρίβουμε δεξιά σε ένα χώρο που είναι parking και πηγαίνουμε πίσω και δεξιά του. Ανηφορίζουμε λίγα μέτρα σε αυτόν το δρόμο ο οποίος μας βγάζει σε κεντρικότερο δρόμο όπου και πάμε δεξιά.

Στον κεντρικό αυτό δρόμο συνεχίζουμε ευθεία και συναντάμε παλιά ταμπέλα που γράφει "ΣΟΥΣΑΚΙ". Στρίβουμε αριστερά και σε λίγα μέτρα περνάμε πάνω από την Εθνική Οδό. Σε ευθεία πορεία από την αερογέφυρα και σε 100 περίπου μέτρα στρίβουμε δεξιά σε ένα μικρό χωματόδρομο. Ακολουθούμε το δρόμο αυτό, περνάμε μέσα από ελαιώνες και κάποια σπίτια. Ήδη βλέπουμε το ηφαίστειο στα αριστερά και μπροστά μας.

Ο δρόμος στην αρχή είναι ανηφορικός και προς το τέλος του κατηφορίζει. Η πορεία μας γίνεται παράλληλη με το ρέμα που έρχεται από το ηφαίστειο. Η μυρωδιά είναι αρκετά έντονη. Κάπου εκεί σταματάει και ο δρόμος. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και συνεχίζουμε με τα πόδια. Σε περίπου 20 μέτρα βλέπουμε σωληνώσεις από γεώτρηση. Συνεχίζουμε για να επισκεφτούμε τα στόμια του ηφαιστείου και στη συνέχεια το ρέμα της Περαχώρας.

Αν τυχόν μπερδευτείτε μπορείτε να ρωτήσετε τους φύλακες στην κεντρική πύλη της Motor Oil. Στη δική μας επίσκεψη τους ρωτήσαμε και προθυμοποιήθηκαν να μας οδηγήσουν με ένα δικό τους τζιπάκι - security. Μας οδήγησαν περίπου ως τους ελαιώνες . Τους ευχαριστούμε!

No comments: